Videopelien historiaa

Kun nykyistä tietokonetta ryhdyttiin kehittelemään 1930-luvulla, heräsivät ajatukset tietokoneohjelmilla toteutetuista peleistä ehkä yllättävänkin nopeasti. Jo Konrad Zuse – yksi nykyisen tietokoneen ja ohjelmoinnin pioneereja – kehitteli shakin pelaamiseen liittyviä algoritmeja 1940-luvulla, vaikka hänen kehittämällään Plankalkul-ohjelmointikielellä ei ollutkaan vielä toteutusta. Juuri shakki, ja siitä huomattavasti yksinkertaisempi lautapeli eli risti-nolla olivat ensimmäisiä tietokoneilla kehitettyjä pelejä. Pelien kehittäminen vei myös tietokoneiden ja ohjelmointikielten kehitystä eteenpäin.

Ensimmäisestä pelistä kulunut jo lähes 60 vuotta

Ensimmäisenä videopelinä voidaan pitää William Higinbothamin vuonna 1958 kehittämää tenniksen tapaista yksinkertaista peliä, jota pystyi pelaamaan oskilloskoopin avulla. Tästä hetkestä voidaan katsoa videopelien historian käynnistyneen. Muutamaa vuotta myöhemmin MIT:n opiskelijat kehittivät Spacewar-pelin, joka oli ensimmäinen reaaliaikainen videopeli. Tämän jälkeen kesti kuitenkin kymmenkunta vuotta, ennen kuin Atari-yhtiö perustettiin ja ensimmäinen kaupallisesti menestynyt peli nimeltään Pong tuli markkinoille 1970-luvun alussa. Pong-konsolit, jotka käyttivät televisiota monitorinaan, ovatkin videopelien ensimmäinen sukupolvi.Vuonna 1977 julkaistiin Atari 2600 –pelikonsoli, joka aloitti videopelien toisen sukupolven. Atari 2600 on yksi historian menestyneimmistä pelikonsoleista ja se myös hallitsi aikansa markkinoita täysin suvereenisti. Atarin ylivoimaisella asemalla oli kuitenkin varjopuolensa, sillä pelien taso alkoi heikentyä. Kolmas sukupolvi lähtikin käyntiin toiselta puolen maapalloa Japanista, kun Nintendo julkaisi NES-konsolinsa vuonna 1985. NES oli ns. 8-bittinen konsoli, ja sille löytyi nopeasti kilpailija, sillä Sega toi 1980-luvun lopulla markkinoille ensimmäisen neljännen sukupolven konsolinsa: 16-bittisen Sega Mega Driven.

Oskilloskoopista nettiin

Monien vaiheiden jälkeen, johon mahtuu niin japanilaisten maihinnousu Nintendon ja Sony PlayStationin muodossa kuin paljon muitakin kiinnostavia vaiheita, elämme tällä hetkellä videopelien kahdeksatta sukupolvea. Tämän päivän sana on online-pelaaminen niin perinteisellä tietokoneella, pelikonsolilla kuin mobiililaitteellakin. Esimerkiksi Betsson, joka on yksi pelialan suurimpia ja tunnetuimpia toimijoita, on tuonut pelaajiensa ulottuville myös lukuisia videopelejä, joissa on tietysti myös mobiilipelimahdollisuus. Betssonin peleissä on myös oma jännitysmomenttinsa, sillä niistä voi voittaa rahaa.Kahdeksannen sukupolven pelien myötä näyttää vahvasti siltä, että pelaaminen alkaa siirtyä verkkoon ja pilvipalveluihin. Jo nyt erilaiset massiivimoninpelit ovat osoittautuneet suureksi menestykseksi. Mobiililaitteet tuovat lisäksi pelaamiseen aivan oma, uuden ulottuvuutensa. Myös Facebook ja muut sosiaalisen median palvelut ovat jo osittain integroituneet erilaisten pelipalvelujen kanssa.